Sana ”regressio” viittaa englannin kieliseen verbiin ”to regress”, mikä tarkoittaa palaamista joko aikaisempaan tai vähemmän kehittyneeseen tilaan (”return to a former or less developed state”). Regressio on myös hypnoterapeutin tyokalu, jolla hoidettava palautetaan mielen tasolla aikaisempaan aikaan esim. edelliseen elämään tai lapsuuteen hypnoosin avulla (”return mentally to a former stage of life or a supposed previous life, especially through hypnosis”) silloin, kun halutaan löytää syy elämää vaikeuttaviin ajatuksiin tai tunteisiin.

Regressiossa ei ole mitään uutta eikä edes mitään mystistä. Regression perusta on freudilaisuudessa eli siinä miten ihmisen alitajuntaan on säilyyntynyt ihan kaikki se mitä ihmiselle on tapahtunut. Alitajunta eli tiedostamaton minä on aina hereillä. Se tietää ja muistaa kaiken mitä sinulle on tapahtunut. Se on se osa mieltäsi, joka tiedostamattomalta tasolta ohjaa ajatuksiasi ja tunteitasi.

Alitajunnassa ovat syvään pinttyneet uskomukset kuten myos niihin liittyvät tunteet eli tunnelukot. Alitajunta on syy siihen miksi niin paljon painotan hiljentymisen ja tietoisen läsnäolon merkitystä työssäni ja kursseillani. Alitajunnassa on ihmisen intuitiivinen mieli. Onko alitajunta samalla sielun ääni? Kuka tietää.

Hiljentyminen on jo itsessään hypnoottinen tila. Hiljentymisen aikana aivojen värähtelytaajuus putoaa alfa-tilaan tai sitä vieläkin hitaammalle theta-tasolle samalla tavoin kuin hypnoosin aikana. Tuohon tilaan tipumme luonnollisesti muutenkin päivän aikana vaikka tuijottaessamme vaikka bussin ikkunasta ohikiitävää maisemaa tai keskittyessämme johonkin luovaan työhön. Mieli hiljentyy. Ajatukset poistuvat. On vain tämä hetki ja tässä hetkessä olemisen hiljentynyt tila.

Hypnoottisessa tilassakaan ei ole siten mitään uutta. Tutkimusten mukaan lapset ennen noin 6-7 ikävuottaan elävät aika puhtaasti aivojen theta-tilassa eli he ovat aivan täysin avoinna ympäriston vaikutuksille. Vanhempien, opettajien ja kaiken ympärillä olevan elämän vaikutukset, etenkin usein toistetut sanat, uppoavat lapsen alitajuntaan, koska lapsella ei ole vielä kehittynyt ajattelevan mielen filtteriä. Tuon filtterin puuttuminen myos vaikuttaa esim. lapsuudessa koettujen isojen tunnetilojen käsittelyyn. Siinä missä aikuinen osaa analysoida, puhua, selittää tunteitaan aikuisen ymmärryksellä, lapsi ei osaa. Tunteet voivat siten jäädä tunnetaakoiksi eli lukoiksi. Osa ihmisen tunne-elämää saattaa siten olla lapsen tasolla. Puhutaan sisäisen lapsen käsitteestä. Sisäinen lapsi astuu esiin tilanteissa, joissa tuo alkuperäinen tunnelukko aktivoituu.

Kuten Sigmund Freud asian ilmaisi; ”Unexpressed emotions never die. They are buried alive and will come forth later in uglier ways.” Käsittelemättomät tunteet eivät koskaan kuole. Ne ovat haudattu elävinä ja tulevat esiin myohemmin rumemmalla tavalla. Ihminen käyttäytyy lapsen tavoin osaamatta selittää itselleen miksi näin tapahtuu. Syynä on käsittelemätön lapsuuden tunnelukko.

Uskomukset ja tunnelukot – miten paljon se mitä uskomme ja tunnemme onkin lapsuudesta tai jopa edellisistä elämistä tullutta? Henkisinä tiedämme, että olemme sielun polulla. Elämäämme kuuluvat tietyt opetukset, jotka ehkä olemme jopa tuoneet edellisistä elämistä. Ne myös ovat käsittelemättä jääneitä tunteita, tilanteita, uskomuksia, pelkoja, jotka ovat siirtyneet sielumme mukana tänne uuteen olomuotoon syntyessämme chakra-energiamme mukana. (Chakrat -sielun peilit kurssi; Laika-shamaanien sieluntähtikäsite)

Regression parantava voima

Olet varmaan tehnyt ohjattuja meditaatioita. Ohjatut meditaatiot ovat hypnoottisia. Ne vievät sinut kevyen, pehmeään, rauhalliseen olotilaan, jossa ohjaajan ääni auttaa sinua visualisoimaan sen mitä tuossa meditaatiossa sinun toivotaan saavuttavan. Kehosi rentoutuu ja vajoat kevyen, pehmeään olotilaan, jossa aivojesi värähtelytaajuus alentuu. Meditoit.

Hypnoterapeutti ohjaa regressiota aivan kuten ohjattua meditaatiota. Hän ohjaa hoidettavan tuohon samaan rauhalliseen tilaan, jossa keho rentoutuu aivan täysin. Mitä enemmän fyysinen keho rentoutuu, sitä enemmän ajatteleva mieli hiljentyy. Se osa sinua – alitajuntasi – joka tietää ja muistaa kaiken, pääsee avautumaan.

Regressio on alitajunnan matka sinne mistä loytyy syy elämän haasteisiin. Miksi tunnen aina epäonnistuvani? Miksi olen yksin? Miksi rakkaus on vaikeaa? Miksi koen rahan haastavana?

Syyt löytyvät ihmisen alitajunnasta. Tulemalla tietoiseksi opituista uskomuksista ja lukituista tunteista, avautuu valtava parantumisen, muutoksen mahdollisuus. Regressio poikkeaa ohjatusta meditaatiosta siinä, että terapeutti ohjaa sessiota kysymyksin. Hän ei anna valmiita vastauksia. Nuo vastaukset nousevat ihmisen alitajunnasta muistojen ja oivallusten muodossa.

Regressiossa ei siten ole mitään mystistä. Se on matka menneisyyteen intentiolla loytää syy siihen miksi negatiiviset ajatusmallit tai tunteet hankaloittavat elämää.

Intuitiivinen regressio – sielun äänen tulkki

Syy miksi kutsun intuitiivista tunneterapiaani intuitiiviseksi on siksi, että jossain vaiheessa ymmärsin miten hypnoterapian regressioon tulevien asiakkaiden alitajunnan heille antamat mielikuvat toistivat tiettyä kaavaa. Ne olivat hyvin symbolisia ja niissä oli paljon samankaltaisuutta etenkin hylätyksi tulemisen tunnelukon ja häpeän tunteiden käsittelemisen kanssa. En enää ollutkaan niin kiinnostunut siitä oliko kyseessä lapsuuden muisto vai edellisistä elämistä tullut muisto. Minua alkoi kiinnostaa se miten pystyn tulkitsemaan nuo alitajunnan symboliset mielikuvat selväkielelle ja auttaa hoidettavaa ymmärtämällä näitä symboleina nousevia alitajuisia viestejä. Alitajuntahan kommunikoi meille samalla tavoin unien kautta ja tiedämme miten vaikeaa on joskus ymmärtää sekavia uniamme.

Kaikki on mahdollista, kun teemme tyotä ihmisen alitajunnan tasolla, koska alitajunta on se osa ihmisen mieltä, joka on myos osa suurempaa tietoisuutta. Carl Jung käytti sanaa kollektiivinen tietoisuus. Minä käytän sanaa Pyhä Henki. No, kuka nyt mihinkin nyt uskoo, mutta henkisenä terapeuttina olen aina ollut kiinnostunut siitä miten voimme yhdistää perinteisen psykologian ja henkisen parannustyon.

Työni kautta olen saanut olla todistamassa uskomattomiakin tapahtumia terapiassani. Hoidettavani yllättävät minut aika ajoin omilla valkoisen valon parantavilla kokemuksillaan tai enkeleiden läsnäololla. Kaikkea emme voi aina edes selittää järjen äänellä. Ja onko tarvekaan. Pääasia, että tunteet vapautuvat. On helpompi olo. Elämä tuntuu taas elämisen arvoiselta.